Neurath och Cornucopia missar att bankerna inte vill betala sina skulder

Cornu tror ju att bankernas skulder till kunderna är mer pengar än pengarna bankerna är skyldiga.  Han tycker knappt att kontanter kan kallas pengar ens, citat:

”Så är det något man inte ska kalla pengar, så är det kontanter.”

Jag skrev om denna logiska kortslutning från Cornus sida här:

Vad Cornucopia blundar för del 7

Carolina Neurath skriver en massa anledningar till varför bankerna inte vill betala sina skulder i en SvD-artikel – dvs varför bankerna vill avskaffa fysiska kontanter. Hon lyckas ange massa av skäl men missar som sagt den STORA ELEFANTEN, nämligen just att: bankerna vill inte betala sina skulder till kunderna. Allt kontokunderna har på sina konton är bankernas skulder till kontoinnehavaren som kontoinnehavaren kan kräva att banken betalar i kontanter – genom t.ex bankomaten. I nuvarande system finns inget annat sätt för bankerna att betala sina skulder till kontokunder på än genom att kunderna gör kontantuttag.

Neurath har helt klart nått betydligt längre i förståelse än Cornu men att hon inte ser den stora elefanten i rummet är egentligen ganska otroligt (till hennes försvar kan sägas att nästintill alla missar den)

97% av den så kallade penningmängden består av bankernas skulder till kontoinnehavare. Folk kan än så länge kräva att bankerna kan betala sina skulder genom att ta ut pengar från bankomaten. Om några år kanske bankerna även hunnit täppa till den lilla rännilen genom att införa det kontantlösa samhället: då har bankerna uppnått 100% skuldavskrivning för banksystemet. För om kontanterna försvinner behöver bankerna aldrig betala sina skulder till kontokunder.

Vi har nästintill inget penningsystem – vi har ett system som består av 97% bankskulder som bankerna aldrig har för avsikt att betala.

Vi har heller inget betalsystem – vi har ett ”skyffla runt bankskulder mellan konton så att bankerna slipper betala sina skulder”-system.Vi betalar inte varandra pengar vid kontotransaktioner – vi flyttar bara bankernas skulder (=kundernas kontoinnehav) mellan våra konton. Du får 1 000kr mer av din banks skulder på ditt konto om jag överför 1 000kr från mitt konto till ditt konto – jag får 1 000kr mindre av min banks skulder på mitt konto. Inga pengar lämnar mitt konto och hamnar på ditt konto – det enda som flyttas är, som sagt,  bankernas skulder mellan kontona.

Så vi har mao ett system som är byggt helt och hållet på att ge bankerna skuldavskrivningar. Och, som sagt, till 97% har bankerna lyckats – återstår bara 3% upp till 100% så är de garanterade att aldrig behöva betala en krona av sina skulder.

Om bankerna har fått en 97% skuldavskrivning och hela deras verksamhet bygger på att denna skuldavskrivning ska upp till 100% finns det givetvis ingen som helst moralsikt skäl för resten av samhället att betala sina ”skulder” till banksystemet. Har bankerna fått en 97% skuldavskrivning har givetvis resten av samhället rätt kräva att få 97% av sina skulder avskrivna. Men varför inte göra bankerna helt till lags? Avskriv alla bankernas skulder samtidigt som samhällets skulder till bankerna avskrivs. Gör detta samtidigt som bankerna nationaliseras och parasitrovet konfiskeras och omfördelas (Wallenbergs etc rov ska tas ifrån dem). Nollställ systemet och börja om på rättvis grund där samma regel gäller alla – ALLA ska betala sina skulder. Ska bankerna sedan någonsin privatiseras ska systemet utformas så att bankerna inte kan smita ifrån notan såsom de kan göra idag genom att ”låna ut” sina egna skulder och inbilla folk att bankernas skulder är pengar.

———–

Läs mitt inlägg som förklarar hur ”penningsystemet” ( bankskuldbollnings-systemet  är ett mer adekvat uttryck)  är uppbyggt:

Sammanfattning: Hur det parasitära ”penningsystemet” fungerar

Här  är enkla frågor som ni kam skriva ut och fråga vänner, bekanta eller arbetskamrater (eller dela ut). Frågorna bör ställas i ordningsföljd

Vad finns på ditt bankkonto?

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s