Vad Cornucopia halvblundar för del 13

Jaha, nu är Cornu själv  en “penningsystemshaverist” han också. För nu framför han ett system som i princip likadant som det “penningsystemshaveristerna” framställer i t.ex Chicagoplanen – dvs en tudelning av bankverksamheten där betalsystemet separeras från bankerna utlåning. Dvs införandet av rena depositionskonton (som Cornu kallar transaktionskonton) som bankerna inte kan låna av samt investeringskonton där folk kan stoppa in pengar de kan avvara och som bankerna kan låna ut varvid kontot töms på bestämd tid. Som sagt, helt enligt Chicagoplanen som jag och flera andra har förordat. Jag får väl bara välkomna Cornu in i dårhuset som han byggt enkom till oss “penningsystemshaverister”. Nä, jag kanske borde sluta vara spydigt sarkastisk – om Cornu är uppriktig så sträcker jag ut min hand och stryker gärna det som varit.

Det Cornu dock missar i det här är att det enbart är storbankerna som har tillgång till och monopol på pengarna på riksbanken. JAK-banken t.ex (som skulle ha 100% täckning på sina konton) är dagsläget bara ett annex till storbankerna då de bara har konton på storbankerna såsom vilken kund som helst (kolla gärna min ytters amatöraktiga video om penningsystemet om det verkar kryptiskt) . Storbankerna blockerar banker som vill genomföra bankverksamhet på de premisser Cornu föreslår. Cornu har faktiskt helt rätt i varför storbankskartellen blockerar 100% reserv banker, t.ex JAK , att få tillträde till de digitala kontanterna på RIX – det skulle bli en digital bankrusning ifrån storbankskartellen till den bank som erbjuder en 100% lösning. JAK är för övrigt förbannade på storbankerna för att de blockerar betalningssystemet (JAK har bland annat skrivit det här som jag till hundra delar åsikt med dem om – Låt inte bankerna äga infrastrukturen ).

Risken är mao stor att “To big to pay”-bankerna faller som flugor om de tvingas betala sina skulder till kontoinnehavare om deras monopol på kontoinnehav på RIX bryts. Därför bör, enligt mig hela banksystemet förstatligas under en övergångstid för att säkra att betalningssystemet inte totalt raseras. Om bankerna sedan ska privatiseras skulle de skötas som ungefär som Cornu föreslår (dvs enligt Chicagoplanen) . Tillgången till de digitala kontanterna på Riksbanken skulle sedan vara tillgängliga för alla. Jag tycker även att man borde kunna skita ha pengar på en bank utan man ska kunna ha dem som privatperson direkt på typ Riksgälden och kunna betala varandra utan bankmellanhänder – precis som vi kan göra med fysiska kontanter. I dag kan man förvara pengar som digitala kontanter på Riksgälden men du kan inget betala med dem.

Som sagt, glad att Cornu öppnar upp sig för nya tankar och jag hoppas att det blir  mer dialog mellan oss penningreformister och Cornu nu och mindre pissande på varandra (jag kan utan problem be om ursäkt för de övertramp jag gjort).

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

5 Responses to Vad Cornucopia halvblundar för del 13

 1. Nonsensikvadrat says:

  Ja ser man på! Det var ju ett steg i rätt riktning! Förr eller senare lär han få medge det han “missar” nu, det är kanske bara lite tålamod som krävs.

 2. Farfar says:

  Även en blind höna kan värpa:)

 3. Mimmi says:

  Cornucopia?2013-01-21 21:19
  Bedrägeri kan man aldrig skydda sig mot. Banksystemen och försäkringssystemen förutsätter alltid att aktörerna är hederliga.

  Men visst kan man låta Riksgälden utökas med tjänster motsvarande förslaget, men Riksgäldens funktion är egentligen bara att ordna upplåning åt staten, samt några tjänster till som att förvalta insättningsgarantin.

  Dock, varför inte göra det möjligt att få sin lön in på Riksgäldskonto, och koppla på betal- och korttjänster. Bör minska statens upplåningskostnader…

  Ovanstående kommer från hans egen blogg.
  Alla borde ha riksgäldskonto med digitala kontanter, med betal- och korttjänst!
  Jag tror att han sett din film!
  Kanhända är cornucopia hypnotiserad. “Skulder på pengar är pengar”. 🙂

 4. Okunnig fråga says:

  Holy Balony,
  Har han blivit religiös också?
  Hursomhelst, så kanske det finns lite hopp om en sån fundamentalist börjar mjuka upp.
  Kanske fler börjar vika i sin stora bank jihad.

 5. Lincoln says:

  Mimmi och “Okunnig fråga”
  Det blir i alla fall svårt för honom att kalla andra för “penningsystemshaverister” när han faktiskt själv förordar Chicagoplanen.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s