Vad Cornucopia helblundar för del 15

Kanske kommer Cornu dra upp det här men troligen inte. Jag väntade länge med att lägga upp det här inlägget för jag kände på mig att Cornu skulle undvika det.

I en rad inlägg berättar Cornu hur vi samhället ska släckas ned till i princip en nattväktarstat för att vi ska kunna betala på skulder till banksystemet. Han har ständigt nya nedlåtande omdömen till de boskuldslavar som enligt honom alltid är förpliktigade att betala de skulder banken hittat på.

Det Cornu aldrig skriver är hur bankerna ska kunna betala sina skulder till kontokunder. Enligt Cornu är ju bankernas skulder på pengar till kontoinnehavare mer pengar än pengar (förlåt att jag inte kan sluta tjata om detta men det är roligt att en “finansexpert” inte har förstått bättre 🙂 ).

Riksgäldens upplåning av 100 miljarder kronor till Riksbanken och avgående Bo Lundgrens ilska över detta är något som Cornu blundar för och det är lätt att se hur det hänger ihop med det jag skrev ovan.

Staten ökar således sina skulder med 100 miljarder för att Riksbanken tycker att de kan vara bra att ha dollar om det blir bankkris. Gissa vilka som kommer få betala dessa 100 miljarderna? Jo, de som Cornu vill sända till nattväktarstaten för att vi måste betala “våra skulder” till bankerna. För det är ju vad som har hänt i de andra länderna. Spanien hade ett statsöverskott före bankkrisen men tog på sig bankernas dåliga papper när bostadsbubblan sprack och befolkningen i Spanien drivs till armod och självmord för att de måste betala bankerna. Smart va? Först trissar bankerna upp priserna på bostadsauktionerna, såsom manipulativ mellanhand, så till den grad att hela marknaden går åt helvete. När så boskuldslavarna är maximalt skuldsatta och pyramidspelet rasar skuldsätter sig staten och köper bankernas taskiga tillgångar, (de bostadsobligationer som bankerna inte vill ha). På så sätt maximerar bankerna skuldslaveriet både till att gälla staten och boskuldslavarna.

För troligen förbereder sig Riksbanken för att bostadsmarknaden ska haverera såsom den höll på att göra 2008. Bankernas bostadsobligationer blev då värdelösa att bolla med internt för storbanksystemet. Utländska spekulanter kastade ifrån sig svenska bostadsobligationer och svenska storbanker var tvungna att köpa upp dem i dollar. Från affärsvärlden:

“Till saken hör att Endeavor Capital var stor köpare av svenska bostadsobligationer, papper som fonden nu vräkte ut på marknaden. Situationen förvärrades ytterligare av att andra utlänningar också klev ur marknaden. Som mest år 2007 ägde utlänningar runt 40 procent av de svenska bostadsobligationerna.

Men under sommaren och hösten 2008 regnade det in svenska bostadspapper till Handelsbanken, Nordea, SEB, Swedbank och Den Danske Bank.

Eftersom de här bankerna är market makers har de avtal med kunder – stora institutioner, livbolag och hedgefonder – att alltid ställa priser på svenska bostadsobligationer. Därmed var de tvingade att köpa när alla andra sålde.”

Riksbanken köpte då upp stora mängder dollar (swappade med FED) som de matade storbankerna med. Citat:

“För att hantera den ansträngda situationen på marknaderna för upplåning i amerikanska dollar beslutade Riksbanken också att låna ut dollar till svenska banker. Under 2008 motsvarade bankernas lån i amerikanska dollar i Riksbanken 196 miljarder kronor”
http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Utredningar/Kommittedirektiv/Riksbankens-finansiella-oberoe_DIR2011;89/

Den gången lyckades de blåsa liv i bostadsbubblan igen och Sverige kunde undvika ett Spanien-scenario. Nu förbereder sig tydligen sig tydligen Riksbanken för en repris. Riksbanken köpte 2008 upp runt hälften av alla bostadsobligationer,Citat från en Riksbanksrapport 2008:
”För att lindra problemen på marknaden för bostadsobligationer har Riksgälden placerat de medel de får in i sina extra emissioner av statsskuldväxlar i säkerställda bostadsobligationer, samtidigt som Riksbanken nu i större utsträckning tar emot säkerställda bostadsobligationer som säkerheter. Riksbanken och Riksgäldens åtgärder tillsammans innebär att svenska myndigheter har lånat ut ungefär 500 miljarder kronor mot säkerheter i framför allt säkerställda bostadsobligationer. Detta belopp kan jämföras med den totala utestående stocken av säkerställda bostadsobligationer i Sverige som i slutet av augusti uppskattades till cirka 1000 miljarder kronor. Detta innebär att svenska myndigheter i dagsläget innehar cirka hälften av den utestående stocken.”
http://www.riksbank.se/upload/Dokument_riksbank/Kat_publicerat/Rapporter/2008/fs_08_2_sv.pdf

Som sagt, den gången gick det att blåsa liv i bostadsbubblan genom kraftiga räntesänkningar från Riksbanken och bankerna fick tillbaka bostadsobligationerna. Men nästa gång blir det troligen samma sak här som i Spanien då bostadsbubblan säkerligen inte går att blåsa upp igen. Då kommer staten köpa upp och sitta med bankernas värdelösa bostadspapper och Riksgälden kommer behöva sätta staten i skuld med betydligt mer än de 100 miljarder de tvingades köpa dollar åt Riksbanken till nu.

Om detta är Cornu som sagt mäkta tyst, någon som är förundrad? Med tanke på var Cornu alltid lägger skulden borde ni inte vara förvånade över Cornus blundande. Kanske han kommenterar denna händelse om han märker att hans läsare reagerar över tystnaden, ska då bli intressant hur han kommer vinkla det så bankerna slipper skulden denna gång (boskuldslavar – huka er – ni är skyldiga till allt och bankerna är fromma lamm som bara gör det som de ska göra i en “marknadsekonomi” – vara parasiter 🙂 )

——–

Videor jag gjort som beskriver penningsystemet , ytterst amatörmässigt gjorda -om någon vill göra dem  snyggare så varsågoda.

 2  3  4  5

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

2 Responses to Vad Cornucopia helblundar för del 15

  1. Händer upp för detta inlägg!

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s